XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2015/04/30/emlektabla-a-ganz-meromuszerek-gyaranak/

Témák A-Z

Emléktábla a Ganz Mérőműszerek Gyárának

ARCHÍV | 2015. április 30. - Frissítve Kulturális hírek

Kassák Lajos „Májusi versét” Csata Zsuzsanna önkormányzati képviselő szavalta el, majd dr. Tóth József polgármester emléktábla-avató köszöntőjében szintén az avantgardista költőt említette, aki az emléktábla-avatás helyszínétől 150 méterre lévő másik Bulcsú utcai lakásban élte le életének jelentős részét. A polgármester emlékezett az egykori angyalföldi üzemekre, a munkáscsaládok szolidáris közösségére, a szociálisan érzékeny tulajdonosra, aki támogatásával sportolási és kulturális helyszíneket biztosított dolgozóinak és azok családtagjaiknak. Megemlítette, hogy ma is kívánatosak az ilyen jellegű összeszerelő ipari tevékenységet folytató gyárak jelenléte a kerületben.

Dr. Róbert Péter helytörténész a gyár történetét elevenítette fel, közötte megemlítette, hogy az üzem a Bulcsú utca 7. szám alatti telket a tulajdonosok 72 ezer koronáért vásárolták meg. Visszaemlékezésében kitért a környék fejlődésére is, megemlítve a közelben lévő Lehel csarnokot, és elődjét, a piacot, s az azt megelőző időkből való, több híres ember nyughelyéül szolgáló Váci temetőt. A tábla leleplezését és koszorúzását követően az ünneplők felkeresték a gyár Teve utca 62. szám alatti épületét, megkoszorúzva az ott felállított emléktáblát is.

A kiegyezést követően hatalmas ütemben megindult gazdasági fejlődés eredményeként megszülető gyáripar jelentős része a Váci út menti telepedett meg. A századfordulóra Angyalföld a magyar gépipar egyik legnagyobb központjává fejlődött. A Millennium évében a fővárosba koncentrálódott gépgyártás 18 legjelentősebb gyárból 10 itt működött, közel 9-10 ezer munkást foglalkoztatva. 1910-ben a mintegy 80.000 fővárosi gyári munkás egynegyede dolgozott az angyalföldi gyárakban.

A Ganz Közlekedési Mérőműszerek Gyára első jogelődje a Marx és Mérei Tudományos Műszerek Gyára 1900-ban alakult a Budapest XIII. kerület Bulcsú utca 7. szám alatt. A korai években hőmérőket, feszültségmérőket, rugós mérlegeket, valamint fizikai, kémiai és elektrotechnikai műszereket gyártottak. Később ezek a termékek eljutottak Olaszországba, Spanyolországba, Egyiptomba és Dél-Amerikába is. Később tovább bővült az előállított termékek listája: a harmincas évek második felében már ők látják el repülőműszerekkel a Magyar Királyi Légügyi Hivatalt. A második világháború után főleg manométereket, hő- és mennyiségmérőket, valamint autóműszereket gyártanak.

1953. április 1-jével megalakult a Közlekedési Mérőműszerek Gyára (KMGy). A járműműszerek gyártásának felvételével nagy mennyiségű új forgácsoló és szerszámgépet szereztek be. Az ötvenes évek végétől kezdik meg az Ikarus buszokhoz az elektromos mérőműszerek előállítását, és hamarosan kizárólag az õ műszereikkel üzemelnek az Ikarusok. A Bulcsú utca 9. szám alatti új épületbe a szűkös hely miatt 1960-ra már nem is mertek export megrendeléseket vállalni ezért egy szárnyépületet építettek meg. A gyár alapterülete 1953-1960 között 670%-ra, termelése 1115%-ra bővült. Első vezérigazgatója Zelenka Pál 2013. óta díszpolgárunk.

Három műszergyár összevonásával 1964-ben jött létre a Ganz Műszer Művek. A rendszerváltást követően a gyár előbb egyszemélyes állami tulajdonú kft.-vé alakul, majd 1993-ban kerül sor a privatizációra, később részvénytársaságként, jelenleg zártkörű rt.-ként működnek. Két évvel ezelőtt a Bulcsú utcai telephelyet eladták, és a Teve utcába költöztek. A vállalat száz százalékban magyar tulajdonú. Jelenleg három gyárban – Budapesten, Csornán, illetve Tamásiban – összesen ötszáz embert foglalkoztatnak, ebből százötvenen dolgoznak a XIII. kerületi központban.

A tábla szövege:

EZEN A TERÜLETEN MŰKÖDÖTT 1900-TÓL A MARX ÉS MÉREI TUDOMÁNYOS MŰSZEREK GYÁRA, A KÉSŐBBI KÖZLEKEDÉSI MÉRŐMŰSZEREK GYÁRA, AHOL MÉRŐMŰSZEREK, REPÜLŐGÉPMŰSZEREK ÉS AZ IKARUS AUTÓBUSZ MŰSZEREINEK GYÁRTÁSA FOLYT

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj