XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2015/04/01/emlektablat-kapott-vago-nelly-jelmeztervezo-kossuth-dijas-kivalo-muvesz-a-magyar-allami-operahaz-orokos-tagja/

Témák A-Z

Emléktáblát kapott Vágó Nelly jelmeztervező, Kossuth-díjas kiváló művész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja

ARCHÍV | 2015. április 01. - Frissítve Kulturális hírek

Vágó Nelly kifinomult ízléssel megálmodott ruhái jellegzetesek, sokszor elvontan merészek, mégis, tökéletes korhű eleganciával illeszkednek az állandóan változó filmes és színházi enteriőrökbe.

A szakma folyamatosan ismerte el a művészt, a Kaposvári Színházi Fesztivál díjával, a kritikusok díjával, Madách emlékéremmel, a nemzetközi Pirandello díj odaítélésével. A közönség két ízben szavazta meg részére az Erzsébet díjat. A hazai filmművészek közül Huszárik Zoltán hívta tervezőnek a talán legszebb magyar film, a Szindbád forgatásához, Makk Károly a Macskajátékhoz, Fábry Zoltán a 141 perc a befejezetlen mondatból c. filmjéhez, Rózsa János a Pókfoci és Álmodó ifjúság-hoz, Gazdag Gyula a Bástyasétány 77.-hez, Szabó István pedig a Hannussen c. filmjéhez.

Évtizedeken át foglalkoztatta a fővárosi József Attila Színház ahol világirodalmi klasszikusok darabjait állíthatta színpadra. Időközben a Madách Színház világhírű musicaleinek tervezője volt. A Macskák, a Nyomorultak, az Oliver, Az Operaház fantomja, a Producerek jelmezterveit londoni és New York-i zsűrik hagyták jóvá licenc szerződések megkötései szerint, minden esetben jeles laudációval.

Vágó Nelly szinte pályakezdése óta megbecsült vendégtervezője volt a Magyar Állami Operaháznak. Feladatait részben a nagy bemutatókhoz igényelt jelmez-látványtervek képezték, másfelől a meghívott vendégtervezők terveinek zsűrizése volt. A Wagner-i teljes Ring-től a legszebb Verdi művek a Rómeó és Júlia, a Szentivánéji álom és a Makrancos Kata készülhettek tervei alapján.

Közel 850 bemutatója kapcsán Kossuth-díjjal tüntették ki, több mint négy évtizedes kimagasló művészi munkásságáért, művészettörténeti és színháztörténeti szempontból egyaránt meghatározó, nemzetközileg is számon tartott tervezői tevékenységéért.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj