XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2015/03/24/megujult-a-visegradi-utcai-szakrendelo/

Témák A-Z

Megújult a Visegrádi utcai szakrendelő

ARCHÍV | 2015. március 24. - Frissítve Egészségügyi hírek

Dr. Tóth József köszöntő beszédében kiemelte, hogy 1996-ban a Nővér utcai orvosi rendelő átépítésével megkezdett egészségügyi rendelő felújítási program most fejeződött be. A felújítással a kerületi egészségügyi ellátás hármas funkciójából az építészeti megvalósult. De nincs szégyenkeznivaló az eszközellátás területén sem, hiszen elsők voltunk az egynapos sebészeti rendelés megkezdésekor, elsőként szereztünk be világszínvonalú digitális röntgeneszközöket és elsők szeretnénk lenni a CT és MR eszközök beszerzésében is. Az orvos elvándorlásokat ismerve megnyugtató, hogy a humán erőforrás tekintetében feltöltöttek az álláshelyek, így a harmadik pillér is biztos alapot ad a magas szintű kerületi egészségügyi ellátás biztosításában.

Dr. Hertzka Péter főigazgató főorvos megköszönte az önkormányzat támogatását és a kollégák munkáját, akik az építkezés alatt is folyamatosan rendeltek. Örömét fejezte ki, hogy más önkormányzatokkal összehasonlítva kiemelt támogatást kapnak a fenntartótól, ezáltal színvonalas ellátást kaphat a kerület lakossága.

A Visegrádi utca 47/c. sz. alatti rendelőintézet 1936-1938. között épült ifj. Masirevich György tervei alapján. Eredeti állapotában a fő épülettömb háromszintes, az oldalszárnyak kétszintes, téglaburkolatos épületrészek voltak. Az épület pince+földszint+2 emelet, alapterülete: 3.856 m2. A felújítás 4.274 m2-t érintett. A tervezést – közbeszerzési eljárás keretében elnyert megbízással – az ARCHIKON Kft., a beruházást a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. végezte, kivitelező a Nimród Bau volt.

A felújítás alatt a szakrendelések a lehető legrövidebb ideig szüneteltek. A két épületszárny egyikében felváltva végezték a felújítási munkálatokat, így az átalakítás alatt is folyhatott a rendelés. A rekonstrukció idejére az allergológia és a nőgyógyászat ideiglenes jelleggel a Szegedi úti szakrendelőbe költözött.

A felújítást indokolta az is, hogy az orvosi tevékenységre használható helyiségek száma egyes szakmákban kevés és korszerűtlen volt. Az épületet a mozgássérült betegek nehezen tudták megközelíteni és a belső területeken mozogni, ezért az alapellátások egy szintre kerültek. A rendelők egy részének alapterülete nem felelt meg a minimális 18 m2-es méretnek. Több rendelő vetkőző helyiséggel vagy fülkével sem rendelkezett. Az új rendelők mindegyike teljesíti ezeket az alapelvárásokat.

A pinceszinten teljesen új, korszerű női és férfi öltözőblokk készült a hozzátartozó vizes helyiségekkel. Ide került a fogászatot ellátó gépészet is, ezzel a rendelő zajterhelése jelentősen csökkent. A fogászati rendelőkben – a korábbi adottságok miatt – egyidejűleg több orvos is dolgozott. Ez szakmailag, és a betegek szempontjából sem volt szerencsés megoldás. Jelenleg minden fogászati rendelőben egy műszakban csak egy orvos dolgozik, és lehetőség nyílik a további műszeres bővítésekre is.

A háziorvosi rendelők közül az egyikben két praxis működött. Egy újabb rendelő kialakításával minden praxis különválhatott. A kialakított fizioterápiai kezelő is tágas, világos és betegbarát. Bővítéseként új tangentor kezelés is lehetővé vált. Az alapellátások rendelői az átalakítás után egyedi mérőberendezéseket kaptak, lehetővé téve a rendelők tényleges elektromos fogyasztásáról és víz-csatorna használatáról a pontos információkat.

A belső kialakítás jelentős értéke a tágas és világos előcsarnok a félköríves épületrésszel és a lépcsőház, a kor és a stílus jellemző díszítőjegyeivel. Az oldalsó szárnyak várótermeit az építészettörténetileg ritkaságnak számító íves sarokablakok zárják le. A belépőket kulturáltan elhelyezett betegfelvételei és információs pult fogadja, az őszi-téli időszakban a ruhatárral. Az udvar pihenőkert funkciót kapott, zöldterületekkel és padokkal.

Az épület teteje teljes egészében új szigetelést kapott. A felújítás során a teljes vízhálózati vezetékrendszer cserélve lett, a fűtési rendszer alapvezetékeivel együtt. A vizes szerelvények mindenütt újak. Az ablakokat korszerű, hőszigetelt üvegezésű nyílászárókra cserélték.

Az ún. kazettás ablakok és ajtók, mint korabeli értékek megmaradtak, az épület esztétikai értékét emelik. Az új belső ajtókat, a könnyebb tájékozódás érdekében emeletenként különböző színűre festették.

A rekonstrukció során üzembeállított központi klímaberendezés az összes rendelőt és közösségi helyiséget ellátja hűtéssel. A WC-k szellőztetését elszívó berendezés biztosítja. A teljes elektromos hálózat és szerelvényei ki lettek cserélve. Az informatika rendszer egy új szerver szobát kapott, ahol a telefonos kommunikáció kezelése is megoldást nyert. A betegbehívást színes ledes kijelzős rendszer végzi.

Az épület teljes területére új kőporcelán, csempe és minőségi PVC burkolat készült, valamint a szükséges helyeken álmennyezetet is szereltek. A várók falai lemosható, tapétázott-festett kivitelben készültek el. Az átalakítás során minden rendelő, a várók illetve a kiszolgáló helyiség új bútort kapott.

Az átalakítás során megtörténtek az előkészületek a CT és MR, valamint a nappali kórház szolgáltatások megteremtésére. Az alaprajzi elrendezést az ANTSZ a Visegrádi utcai rekonstrukcióhoz kapcsolódóan elfogadta. A berendezés(ek) befogadására szolgáló földszinti és alagsori terület, valamint a beszerzéshez szükséges forrás rendelkezésre áll, hogy a várakozási időt lecsökkentve ingyenesen szolgáltja a kerület lakosságát.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj