XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2015/02/27/birosagi-ulnokok-jelentkezeset-varjuk/

Témák A-Z

Bírósági ülnökök jelentkezését várjuk

ARCHÍV | 2015. február 27. - Frissítve Egyéb

2012. január 1-től hatályba lépett a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény, melynek 216. § (1) bekezdése rendelkezik arról, hogy az ülnökök megbízatása 4 évre szól. A 2011-ben megválasztott ülnökök megbízatása a 217. § (1) bekezdése szerint az új ülnökválasztástól számított 30 nap elteltével jár le. Emiatt szükséges új választás megtartása.

A Köztársaság Elnökének döntése alapján a törvényszékek, a közigazgatási és munkaügyi bíróságok és a járási bíróságok ülnökeit 2015. március 7. és április 30. napja között kell megválasztani.

Az 2011. évi CLXII. törvényben foglaltak szerint ülnöknek az a büntetlen előéletű, magyar állampolgár választható meg, aki a 30. évét betöltötte, de 70. életévét még nem érte el és nem áll cselekvőképességet érintő gondnokság vagy támogatott döntéshozatal vagy közügyektől eltiltás hatálya alatt.

Az ülnököket a bíróság illetékességi területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárok, a bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok és a társadalmi szervezetek – kivéve a pártokat – jelölhetik.

A fiatalkorúak büntető ügyeiben eljáró bíróság pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei jelölhetik. A közigazgatási és munkaügyi bíróság ülnökeit elsősorban a munkavállalók és munkaadók érdekképviseleti szervei jelölhetik.

Jelöltet állítani a járási bíróságra (Pesti Központi Kerületi Bíróság) és a Fővárosi Törvényszék, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra lehet. A Pesti Központi Kerületi Bíróság ülnökeit a kerületi önkormányzati képviselő-testület, a Fővárosi Bíróság ülnökeit a Fővárosi Közgyűlés választja meg.

Az ülnökök jogaira és kötelezettségeire vonatkozó tájékoztató www.budapest13.hu honlapon megtalálható, illetve felvilágosítás kérhető a 452-4169-es telefonszámon.A jelölés írásban történik, melyhez csatolni kell az elfogadó nyilatkozatot.

A szükséges formanyomtatvány letölthető a www.budapest13.hu honlapról vagy beszerezhető a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán vagy a Jegyzői és Jogi Osztály Jogi Csoportjánál, melyet 2015. március 25-éig kell eljuttatni a Polgármesteri Hivatal címére (1139 Budapest, Béke tér 1.)

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj