XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2015/02/16/uj-kozeptavu-informatikai-fejlesztesi-strategia/

Témák A-Z

Új középtávú informatikai fejlesztési stratégia

ARCHÍV | 2015. február 16. - Frissítve Lendületben a XIII. Kerület

Önkormányzatunknak ez volt a negyedik informatikai fejlesztési stratégiája. A tervezett, koncepciózus, egymásra épülő fejlesztések teszik lehetővé, hogy gazdaságosan és hatékonyan tud működni az informatikai környezet és ennek segítségével az önkormányzat. A koncepcióban megfogalmazott elsődleges célunk az volt, hogy itt élő emberek digitális esélyegyenlőségének javítsuk és a lakosok tájékoztatását, ügyintézését, valamint a helyi döntés-előkészítésben való részvételét szélesítsük.
Az elmúlt ciklusban a legnagyobb és legtöbb felhasználót érintő fejlesztésünk a kerületi WiFi hálózat kiépítése volt, amely többezer kerületi lakos számára nyújt naponta szolgáltatást. 2011-től napjainkig a kerületben összesen 31 közösségi térben és közterületen építettünk a kerületi lakosok számára ingyenesen használható vezetéknélküli internetező helyet, WiFi hot-spotot. A 13 886 kerületi kártya tulajdonos közül kb. 12 421 használja a szolgáltatást.
A www.budapest13.hu oldal a Magyar Marketingszövetség által meghirdetett Év honlapja 2012. versenyen az Önkormányzatok és települések kategóriában első helyett ért el. Elkészítettük honlapunk „gyermekbarát” változatát.
A kerület több pontján infopontokat telepítettünk. Minden szociális intézményünkben számítógépek biztosításával lehetővé tettük a lakosság számára az internetezést. Támogattuk és támogatjuk a tehetséges, felsőoktatási intézményekbe járó fiatalok internet-szolgáltatásának díját. A kerületi kismamák részére ECDL tanfolyamokat szerveztünk és szervezünk. A zavartalan tanulást gyermekfelügyelettel is segítjük.
A lakossági fejlesztések mellett az önkormányzat alap informatikai infrastruktúráját is fejlesztettük.

Az elkövetkező 5 év informatikai fejlesztéseinél a célok a következőek:

  • Információs társadalomhoz való felzárkóztatás segítése képzéssel és eszközrendszerrel.
  • Az önkormányzat átláthatóságának, működési hatékonyságának növelése, bürokráciájának csökkentése infokommunikációs eszközök segítségével.
  • Felhasználóbarát és valós igényeket kiszolgáló szolgáltatásrendszer kerüljön bevezetésre, amely egyszerűbb és gyorsabb, kevesebb adminisztratív létszámot igénylő.
  • Lakossági bizalom és partneri kapcsolatok erősítése.

A fejlesztések tekintetében folytatjuk a képzéseinket és a támogatási programunkat, így továbbra is évente hirdetjük meg az újabb ECDL képzéseket és az főiskolai-egyetemi hallgatókat is támogatjuk.
A honlap mint elsődleges kommunikációs eszköz strukturális, funkcionális átalakítását, bővítését tervezzük.
Tovább fejlesztjük a közterületi WiFi szolgáltatást. Újabb területeket kívánunk bevonni a szolgáltatásba illetve a szolgáltatás műszaki tartalmát is fejleszteni fogjuk.
A koncepció tervezetét –összhangban a transzparens döntés-előkészítésre vonatkozó vállalásainkkal – társadalmi véleményezésre bocsátjuk. Várjuk a kerületi lakosaink, és minden érintett segítő, építő javaslatát, véleményét annak érdekében, hogy a megvalósítható lakossági elvárásokat az új fejlesztéseinknél figyelembe vehessük.

Várjuk véleményeiket február 23-ig.

E-mail: informatikaistrategia@bp13.hu

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj