XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2014/09/30/az-onkormanyzat-az-idosekert/

Témák A-Z

Az önkormányzat az idősekért

ARCHÍV | 2014. szeptember 30. - Frissítve Szociális hírek

A 2011. évben készült program a különböző területekből az idősekkel összefüggő célokat és intézkedéseket foglalta össze. Célja volt, hogy helyi szinten is választ keressen, és megoldást nyújtson a demográfiai öregedéssel járó problémákra, továbbá, hogy elősegítse az idősellátásban részt vevő partnerek, civil szervezetek együttműködését.

A kerületben élő, 65. életévüket betöltöttek száma 22 210 fő. A nyugdíjasok között magas az egyszemélyes háztartások száma, 70-75%-át alacsony nyugdíjjal rendelkező, özvegy nők alkotják. A nyugellátásban részesülők száma: 2013. évben 30 053 fő volt, átlag jövedelmük 118 520 Ft.

A kerületi átlagnyugdíjban és az alatt részesülők esetében, – ha a nyugdíjas távfűtést fizet – a lakások állandó költségei elérik az átlagnyugdíj 75-77%-át. Elsősorban az alacsony nyugdíjasok körében a kiadásaik meghaladják a nyugdíj 100%-át is, ilyen a múlt évben a megkérdezettek 24%-nál fordult elő, akik a tartalékaikat élik fel, illetve önkormányzati támogatást kapnak. A gyógyszerköltségek átlagban a nyugdíj 25-30%-át teszik ki.

A Szociális Szolgáltató Központ az alapellátás keretében napi egyszeri meleg ételt ad. Az elmúlt időszakban összesen 258 háztartásban javítottuk az önálló lakhatás feltételeit. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás folyamatos készenléti rendszerben működik, 2019 idős ember lakásában, átlagéletkoruk 87 év. Minden gondozott egyedül él.

A településfejlesztés során a parkok, közösségi terek arculati és szolgáltatásbeli kialakításánál figyelembe vesszük a környéken élők korösszetételét és igényeit. Jellemzően a pihenőparkok, zöldterületek kialakítása és működtetése a feladat. Idősek részére átadásra került a korosztály igényeinek megfelelő játszótér az Országbíró és Kárpát utcai lakótelepen és a Prevenciós Központ udvarában.

A segélyezés az idősek részére pozitív diszkriminációt biztosít. 2013. évben szociális segélyezésre 1 139 392 e Ft-ot fordítottunk, a támogatások 53%-a időskorúak részére megállapított valamilyen ellátás fedezete volt. A segélyezésben 7 643 idős érintett valamilyen formában. A közgyógyellátásban részesülők köre a helyi rendelet módosításával bővült, közel 2 671 fő került be a rendszerbe. A gyógyszertámogatás szabálya kedvezőbbé vált, 75. évről a 70. életévre csökkent a korhatár. A kerületi átlagnyugdíj alattiak részére egyszeri, 5 000 Ft-os támogatást 2011. év decemberében 278 fő, 2012. év decemberében 357 fő, 2013. évben 421 fő kérte és kapta meg. Havonta 2 494 család lakhatási kiadásait enyhítettük 7 000 Ft értékben.

Háziorvos javaslatára a pneumococcus költségét teljes mértékben átvállaljuk. Fűtési támogatásként a december havi számla költségét vállaltuk át 15 000 Ft értékig 2011.évben 278 fő, 2012.évben 89 fő, 2013. évben 49 fő esetében. Távegészségi ellenőrzőrendszert alakítottunk ki a Jász utcai Idősek Klubjában, majd az Őszikék Idősek Klubjában, ahol rendszeres vérnyomás-, vércukorszint-, koleszterinmérés, EKG-t szolgáló berendezések működnek.

A kerületi kártya lehetőséget ad kedvezményes vásárlásra, szolgáltatások igénybevételére sportcsarnok és WIFI használatára 8 987 időskorú esetében. Az idősek klubjai l 010 lefedik az egész kerületet, könnyen elérhetőek. A szolgáltatást a tárgyév során 1 223 fő vette igénybe. A kerületben működő három művelődési ház vonzza az időseket, rendszeres és eseti programjaival, rendszeres a mozgási, sportolási lehetőség: Nagy igény van az időskorúak körében a kerületi uszodabérlet éves költségének átvállalására.

A szociális intézmények kiadása összesen közel 2,5 milliárd Ft. Az idősek nappali ellátása során az önkormányzati saját forrás a működtetési költség 59%-a, a házi segítségnyújtás esetében 88%-a, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás esetében 88%-a, étkeztetés esetében 73%, átmeneti elhelyezést nyújtói ellátás esetében 31%. Az időskorúak átmeneti elhelyezését a Gondozóház szervezi. Az önkormányzati intézményhálózat nagyrészt akadálymentesített, könnyen elérhető.

Minden idősek klubja egy-egy kerületi óvodát patronál, amely közös programokon való részvételt, jeles ünnepek megszervezését, egymás rendszeres látogatását jelenti. A kerületben működő gimnáziumok tanulói önkéntes munka keretében foglalkozásokat szerveznek idősek részére, kerítésfestést, kertrendezést végeznek. Aktív önkéntes munkát 137 idős folytat, a helyi szociális foglalkoztatóban segítenek be. A múlt évben 47 időst látogattak rendszeresen a kórházi kezelés ideje alatt.

A képviselő-testület javaslatokat fogadott el a további feladatokra:

Kívánatosnak tartja, hogy az idősek aktív résztvevői maradjanak a társadalomnak. Ehhez tudatosan át kell formálni az öregedésről és az idős emberekről vallott tévhiteket, mindennapi gyakorlattá kell tenni az aktív időskor alapelveit. Meg kell tanulni motiválni az embereket olyan magatartás és életstílus kialakítására, amellyel elérhető a tevékeny öregedés.

Célkitűzés az időskori jövedelembiztonság fenntartása; idősbarát társadalmi és fizikai környezet megteremtése; az idősek társadalmi aktivitásának elősegítése; a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása; a generációk közötti szolidaritás erősítése, a partneri kapcsolat kialakítása.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj