XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2014/07/25/latvanyos-egynyari-viragbemutato-a-xiii-keruletben/

Témák A-Z

25 ezer virág pompázik a Gyöngyösi sétányon

ARCHÍV | 2014. július 25. - Frissítve Egyéb

Az Egynyári virágbemutató szakmai fórumként is szolgál, melyre nemcsak a kertész szakma képviselőit, hanem a kerület lakóit, közte a már évtizedes múltra visszatekintő Lakossági Zöldterület Védnökségi pályázat résztvevőit valamint a 2012-től meghirdetett Legvirágosabb erkély és homlokzat, Legzöldebb társasházi kert és Legszebb vendéglátó terasz pályázóit is meginvitálták a szervezők. Az eredményhirdetést követően Bubláné Latinovics Eszter szakavatott vezetésével a Gyöngyösi sétány egynyári virágait tekinthették meg az érdeklődők.

Május első napjaiban Önkormányzat több mint 16 ezer tő muskátlit és virágos balkonnövényt helyezet ki a 903 db virágtartó kandelábereire, melyek díszítő értéke –figyelemmel az immár természetesnek tekinthető klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási viszonyok kedvezőtlen hatásaira – most kezd kibontakozni. Kerületünk 19 pontján, 2621 nm-en, több mint 56 ezer tő egynyári növény került kiültetésre a tavasz végén, melyből 25 ezer virág a Gyöngyösi sétány területét díszíti.

A sétányon 88 féle, fajta egynyári pompázik. Az év különlegessége, hogy idén először 4 ágyás teljesen magyar fajtákból lett kiültetve és egy ágyás pedig 90%-ban hazai nemesítésű fajtákból áll. A teljesség igénye nélkül néhány jól ismert magyar fajta, melyeket megcsodálhatunk a virágbemutatón: Celosia argentea  plumosa ‘Csongor’/tollas kakastartéj/, Celosia argentea  plumosa ‘Tünde‘, Celosia argentea  plumosa  ‘Arrabona’, Nicitiana alata ’Hópehely, és Ocimum basalicom ’Bíborfelhő, Rudbeckia hirta ‘Sárgarigó’ /kúpvirág/, Alcea rosea annua ‘Balaton’ /mályvarózsa/

Dr. Puchner Gábor kiemelte, hogy a ciklus megvalósított számos fejlesztése közül a legjelentősebb és egyben legkomplexebb beruházás az Országbíró lakótelep komplex rehabilitációja volt, amelyet a Magyar Urbanisztikai Társaság közterület-megújítási nívódíjjal jutalmazott. De a megvalósított fejlesztések tekintetében jelentősnek számít a Kárpát park nemrég befejezett rehabilitációja, a Ruttkai Éva park létrehozása és a Pozsonyi úti közterületi rekonstrukció is. A kerület a talajkutas öntözőrendszerek bevezetésével, a gondos gazdi program elindításával és a lakossági partnerségi egyeztetési folyamatok kiterjesztésével fontos lépéseket tett a zöldfelületi fenntarthatóság és a közösségépítés folyamatában is.

A fentieken túlmenőem még 13 további helyszínen, összesen mintegy 250 millió Ft értékben tervez az önkormányzat közparki felújításokat. Köztük a Gyöngyösi sétányon, ahol talajvízkút öntözőhálózat létesítését tervezi, azt remélve, hogy talajvízkútról, környezetkímélő módon öntözött virág és gyepfelületek még vonzóbbá teszik a méltán népszerű virágos sétányt.

Leg pályázatok értékelése

Legvirágosabb erkély és homlokzat:

I. helyezett (Lami Erzsébet, Tahi u. 60. II. emelet): Az előkert összhatása és esztétikuma is kiemelkedő. Szépek a kis apróságok, mint a madáritató, évelők, az egynyári virágok. Tele van ötletes megoldásokkal, ezen kívül színes, mutatós az erkély egésze. Pozitívum, hogy természetes anyagokat használ.

II. helyezett (Lukács Zsuzsanna, Visegrádi u. 17. I. emelet): Szép a növényalkalmazás, annak ellenére, hogy mekkora terület állt rendelkezésre. Példamutató, hogy a túlnőtt növényeket kihelyezi a lépcsőházba, így a többi lakót is inspirálja a növénytartásra.

III. helyezett (Visegrádi u. 67/a-c): Pozitívum, hogy a lakóházból egyre több erkély kapcsolódik be a pályázatba, így szebbé teszik a homlokzatot.

 

Legzöldebb társasházi kert:

I. helyezett (Karikás Frigyes u. 11-13.): A szakmai igényeket is kielégítő, szépen megtervezett kert. Dicsérendő a lakók által kialakított és bővített kiskertek együttese. A növényállomány gazdag és igényes. A kert egésze szépen fenntartott.

II. helyezett (Tahi u. 28-32.): A kert koncepciója iránymutató. A megvalósítás is esztétikusra sikerült, az igényes növényállomány ellenére nagyon szépen fenntartott.

III. helyezett (Bodor u. 14.): Intenzíven fenntartott a terület, ami nagy mérete miatt nem egyszerű feladat. A közös fenntartás közösség formáló ereje meglátszik a kert egységességén.

III. helyezett (Váci út 108.): A lehetőségekhez képest kihozták a maximumot a rendelkezésre álló adottságokból. A nehézségek ellenére az igényes és intenzív fenntartású növények alkalmazása örömteli.

Különdíj (Reitter F. u. 71.) Társasház: Profi munka, láthatóan kerttervező által megépített belső udvarral. Szakmai szempontból a legegységesebb és legigényesebb munka.

 

Legszebb vendéglátó terasz:

I. helyezett (Maródi Cukrászda, Jászai Mari tér 3.): A Zsűri az ötletes, változatos formájú növényalkalmazást és az esztétikus megjelenést díjazta. A kevés helyet maximálisan kihasználták, sőt a kandelábereken lógó növényekkel extra beültetési felületet is teremtettek.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj