XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2014/02/18/kozbeszerzesi-korrupcio-elleni-konferencia/

Témák A-Z

Példát adunk átláthatóságból is

ARCHÍV | 2014. február 18. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Mint elhangzott nagyon fontos a közbeszerzési korrupció megelőzése, mert az elmúlt évben 1300 milliárd forintnyi feladat volt közbeszerzésre kiírva, melyből a szakemberek szerint 20-25%-ot lehetett volna megtakarítani. Dr. Szloboda Alíz a Transparency International Magyarország Közszektor Programok vezetője azt is megemlítette, hogy az elmúlt két évi közbeszerzések mintegy 50%-ában csak egy induló pályázott. Kifejtette, hogy a közbeszerzési pályázatok közül minél többnek nyílt pályázatnak kellene lennie, ennek ellenére egyre több a titkosított pályázat.

Borszéki Gyula alpolgármester „házigazdaként” is üdvözölte a résztvevőket (a tanácskozás az egyik kerületi szállodában volt) elmondta, hogy a kerületi önkormányzat költségvetésének évente 15-25 %-át fordítja az önkormányzat fejlesztésre, mintegy 3-6 milliárd forint értékben. Meggyőződéseként említette, hogy a kerület szabályosan és átlátható módon folytatja a közbeszerzési eljárásokat, de időnként nem árt tükröt tartani egy-egy konkrét program végrehajtása során. Az önkormányzat eddig is sok tapasztalatot szerzett az Integritási Megállapodás nyújtotta lehetőségből, és mint mondta biztos benne, hogy saját magunknak és tágabb környezetünknek is hasznára válik az önkormányzat példaértékű gyakorlata. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a konkrét pályázat tendereztetése során hatan pályáztak és valamennyi jelentkező kinyilvánította, hogy amennyiben nyernek, a program minden fázisában megvalósítják az átláthatóságot.

A programra meghívást kapott dr. Bácsi Zoltán közbeszerzési szakértőnk, aki a kerekasztal beszélgetés során mondhatta el az Integritási Megállapodás alkalmazásának tapasztalatait, lehetőséget adva a kerületi program áttekintésére és a tanulságok levonására a nemzetközi szakértők számára.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj