XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2014/02/06/keruletunk-az-otthona-a-rockmuzeumnak/

Témák A-Z

Kerületünk az otthona a Rockmúzeumnak

ARCHÍV | 2014. február 06. - Frissítve Kulturális hírek

A MagyaRock Hírességek Csarnokának tiszteletbeli elnökei: Dr. Benkó Sándor, Benkő László és Frenreisz Károly nevében hívta meg az egybegyűlteket az egyesület elnöke B. Tóth László. Az eseményt követően február 8-tól minden szombaton és vasárnap 10-tól 18.00 óráig ingyenesen lesz látogatható a múzeum. A ’60-as évek elejétől, egyelőre 1989-ig bezáróan a Magyar rockzene történetét láthatják az érdeklődők. A kiállításon korabeli plakátok, fotók, hangszerek, rock festmények, zenész relikviák mellett interaktív eszközök is segítik a múlt iránt érdeklődőket. Tervezik a Rock Múzeumok Nemzetközi Szövetségének létrehozását is, mert jelenleg még ilyen szervezet nincs.

Megtekinthető például Radics Béla híres szamurájfejes pólója, Szörényi Levente első és utolsó gitárja, az Omega első füstgépe, vagy a Szabad Európa Rádió teljes eredeti stúdiója, mellyel Cseke László évtizedekig sugározta a nyugati pop- és rockzene legfrissebb számait.

Dr. Tóth József polgármester köszöntőjében elmondta, hogy a múzeumban nemcsak a magyar, hanem az egyetemes  rock kultúra új intézményét köszönti. Az esemény súlyát fejezte ki, hogy a résztvevőket, a kiállított tárgyakat és emlékeket a történelem és a tudomány alanyainak tekinti. Emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban a Magyar Tudományos Akadémián működő kutatócsoport e témakörben már tudományos tanácskozást is tartott.

Ezt követően szólt a kerület gazdag rock történetéről, közte, hogy nemcsak több rocklegenda találta meg otthonát a kerületben, illetve játszott művelődési házaiban, hanem a kerület volt az első, aki minden idők legnagyobb magyar gitárosáról, Radics Béláról utcát nevezett el. De nemcsak a múltat ápolja a kerület, hanem a jövő reménységeit segíti azzal például, hogy a kerület elmúlt évben ünnepelt 75. születésnapja alkalmából szervezett rendezvénysorozaton 14 feltörekvő rock együttesnek adott bemutatkozási lehetőséget.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj