XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2013/06/21/velemeny-a-martszigettel-kapcsolatban-megjelent-cikkekrol/

Témák A-Z

Vélemény a Margitszigettel kapcsolatban megjelent cikkekről

ARCHÍV | 2013. június 21. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Ezzel szemben: a Főpolgármesteri Hivatal Környezetvédelemi Ügyosztályának 08-1353/3/2004. számú szakmai állásfoglalást tartalmazó levelében szerepel: „a Margitszigeten a faállomány ritkítása szükséges nem a növelése, ezt az állapotot a tervezet faültetés jelentősen tovább rontaná ezért nem engedélyezhető.” Az állásfoglalásnak megfelelően a 42 db fa kivágásának ellentételezéseként 450 db (az előírt 403 helyett) egyenként 6 cm törzsátmérőjű fa pótlása történt meg. A 129 sorszám alatt felvett helyszíneken utcára, házszámra lebontva található meg, hogy hány darab fa ültetése történt meg egy-egy helyszínre (1-24). A fák 90%-a egészséges és jól fejlődik.

A főpolgármester úr azt nyilatkozta, hogy „Egy ideig a Margitsziget az MSZP nagygyűléseinek is terepe volt, rendszeresen koncerteket tartottak, a növényzetet évtizedeken át károsították. Az engedélyeket első fokon rendre a szocialista vezetésű XIII. kerület adta ki.”
Öngól. A margitszigeti rendezvényekre az engedélyezést a főváros, mint a terület kezelője adja ki. Azokból még csak tájékoztatásul sem küldött meg egyet sem a XIII. kerületnek.

A főpolgármester azt nyilatkozta, hogy „több tervet is elfogadtak a Margitszigetre vonatkozóan, az utolsó 2009-ben született, Angyalföld jelenlegi főépítésze nem rég ebből olvasta ki a privatizáció veszélyét.”2013. 05. 27-én a Margitsziget felparcellázásának lehetőségével kapcsolatban a főpolgármester reagálása a médiában összesen 70 helyen jelent meg. Akkor azt állította, hogy az elmúlt 23 évben nem készült komplex fejlesztési terv a Margitszigetre. Közel egy hónapnak kellett eltelnie, hogy főpolgármester úr akkori állításával szemben beismerje súlyos tévedését. Újabb öngól.

A főpolgármester úr azt nyilatkozta, hogy „kerületben még képviselő-testületi határozatokat hoztak alkotmánybírósági beadványokról és népszavazási tervekről.”A XIII. kerület a törvényi kötelezettségnek megfelelően tárgyalta meg az előterjesztést és hozott határozatot a népszavazás ügyében, egyben részletes tájékoztatást kapott a Margitszigetről elfogadott törvénnyel kapcsolatos tényekről. Valóban a XIII. kerületben a képviselő-testület foglalt állást, nem úgy mint a fővárosban, ahol a közgyűlés meg sem tárgyalta a főváros egészét érintő javaslatot. Az ügyben ez idáig sincs a fővárosi közgyűlésnek álláspontja.

A Magyar Hírlapban megjelent interjúban főpolgármester úr sorolja a már elkészült a margitszigeti fejlesztéseket: „A rózsakert, a víztorony, a szökőkút és a felújított szabadtéri színpad már elkészült… majd nyilatkozza …..a XIII. kerület a hatósági tevékenységével egyáltalán nem segítette.”A XIII. kerület üdvözli a fejlesztéseket és kifejezetten örül azoknak. Éppen a fentiek a tanúbizonysága annak, hogy nem hátráltatta a XIII. kerület a fejlesztéseket. Így valósulhatott meg többek között az Úszó és Vízilabda EB-re a Széchy Tamás uszoda, a vagy a víztorony, a szabadtéri színpad és a futókör fejlesztése is. Amennyiben hátráltattuk volna a főpolgármester úr akkor, legalább ilyen vehemenciával támadta volna a kerületet.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj