XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/10/08/elhunyt-redo-ferenc/

Témák A-Z

Elhunyt Redő Ferenc

2012. október 08. - Frissítve Kulturális hírek

Redő FerencRedő Ferenc 1913. augusztus 29-én született Budapesten. Érettségi után Aba Novák Vilmos festőiskolájában sajátította el a művészi grafika és látásmód alapjait, majd a következő évtizedekben egyéni kifejezésmódot teremtett. Pályafutása során hatottak rá Iványi-Grünwald Béla és Berényi Róbert művei, festészeti technikájuk, de a tanultakat olyan módon építette be szuverén művészi világába, ahogyan arra csak ő volt képes. A festészet mellett maradandó alkotásokat hozott létre a linóleummetszés, a textilfestés és a gobelinkészítés műfajában is. Piktúráját a színkeverések mélysége, erős érzelmi telítettség, és alig leplezett irónia jellemzik, művei időtálló alkotásoknak bizonyultak már az elmúlt évtizedekben is. 1952-1954 között a Szépművészeti Múzeum főigazgatója volt, 1954-től 1960-ig az Iparművészeti Főiskola tanáraként  tevékenykedett. Ezt követően már csak a művészetének élt.

Feleségével, Vörös Rozália festőművésszel Aba Novák Vilmos iskolájában ismerkedett meg, aki több mint fél évszázados házasságuk alatt két gyermekkel ajándékozta meg: a fiú régész lett, lányuk bíróként tevékenykedik. A házastársak művészi tevékenységük területén is kiegészítették egymást és boldog családi hátteret biztosítottak gyermekeik, majd unokáik és dédunokáik számára.

Redő Ferenc csaknem hatvan éven át élt és alkotott a Csanády utcában lévő otthonában, de szívesen időzött Leányfalun lévő telkén is, ahol kedves gyümölcsfái között élvezte a természet közeli életet. Szerette szűkebb pátriáját, és számos alkotása őrzi a kerületben leélt évtizedek impresszióit, lenyomatát.  Büszke volt arra, hogy 2005-ben a XIII. kerület díszpolgárainak sorába választották. Bár tevékeny életútjának végére ért, a világról alkotott értékítéletét, ember- és természetszeretetét őrzik alkotásai.

Redő Ferencet Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat saját halottjának tekinti.

Mindazok akik szerették és tisztelték 2012. október 12-én, pénteken, Leányfalu sírkertjében vesznek tőle végső búcsút, délután 14.00 órakor.

Redő Ferenc 2005 óta volt a XIII. kerület díszpolgára.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj