XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2011/11/07/bovul-a-varakozasi-ovezetek-terulete-valtozatlanul-ket-zona-marad/

Témák A-Z

Bővül a várakozási övezetek területe – változatlanul két zóna marad

2011. november 07. - Frissítve Közlekedési, parkolási hírek

A XIII. kerületi utcák terheltsége és a növekvő forgalom miatt a várakozási övezetek kiterjesztését tervezi a XIII. Kerületi Önkormányzat. A lakossági visszajelzések alapján is szükség van a lépésre. A forgalmas utcákban élők rendszeresen keresik meg az önkormányzatot, kérve, hogy tegyen valamit a kerület vezetése a parkolás megkönnyítése érdekében. Az utóbbi időszakban elsősorban a Lőportárdülő lakosai kezdeményezték lakókörnyezetükben a fizető parkolás bevezetését. Az Angyalföldi utcából és az Országbíró utcai lakótelepről érkeztek hasonló kérések az önkormányzathoz.

Nehezíti a lakosok helyzetét az is, hogy a Váci út, illetve a Pap Károly utca túloldaláról is sokan kerestek a még nem fizetőövezeti az utcákban szabad helyet, mivel így akarták elkerülni a parkolási díj megfizetését. A terheltséget mutatja, hogy a parkolási helyek átlagos kihasználtsága 75-80 százalékos.

A lakossági igényekre válaszolva új várakozási övezetek bevezetését tervezi az önkormányzat. Decemberi ülésén tárgyalja a képviselő-testület azt az előterjesztést, amelynek értelmében várakozási övezet lesz

  • a Váci út – Dózsa György út – Lehel utca – Bulcsú utca – vasút – Róbert Károly körút. – Lehel utca – Béke út – Petneházy utca – Pap Károly utca – Róbert Károly körút területe
  • a Váci út – Balzsam uca – Újpalotai út – Szekszárdi utca térsége

A tervezett bővítés pontos helyszínét ezen a térképen tekintheti meg.

Változatlan marad, hogy két parkolási övezet működik a XIII. kerületben. A határvonal továbbra is a Róbert Károly körút lesz. Az I. zóna matricái minden olyan utcában érvényesek lesznek, amely a Róbert Károly körúttól délre esik. Az ettől északra eső területeken pedig a II. zóna matricájával parkolhatnak ingyenesen az erre jogosultak.

A XIII. kerületi lakosoknak ugyanis nem kell fizetniük lakókörnyezetükben. A XIII. Kerületi Önkormányzat valamennyi matricával rendelkező itt élő állandó lakos számára biztosítja a kedvezményt, amennyiben megfelel a fővárosi rendelet előírásainak. Lakossági várakozási hozzájárulás kérelemre annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye a várakozási övezet területén van, illetve ő a gépjármű üzemben tartója vagy tulajdonosa. A lakossági várakozási hozzájárulás, kiadásának feltételei: a költségtérítés megfizetése, a gépjárműadó megfizetésének vagy az adómentességnek az igazolása, illetve az, hogy a kérelem beadásának időpontjában – a parkolásüzemeltető nyilvántartása szerint – a kérelmezett gépjárműre nincs 30 napnál régebbi jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott és nem vitatott várakozási díjkülönbözet és pótdíjtartozás.

A tapasztalatok szerint a fizetési kötelezettség bevezetésével hozzávetőlegesen 20 százalékkal javul a parkolási lehetőség egy adott körzetben. A képviselő-testület decemberi döntését követően kezdődhet meg az előkészítés és a kivitelezés, így a változtatásokra jövő év végétől kell számítani.

Kérdéseit, észrevételeit az önkormányzati honlap Írjon nekünk! rovatán keresztül várjuk.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj