XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2011/10/14/elfogadta-a-sportkoncepciot-a-kepviselo-testulet/

Témák A-Z

Elfogadta a Sportkoncepciót a képviselő-testület

2011. október 14. - Frissítve Egészségügyi hírek

A fejlesztési irányok és a hosszútávú feladatok meghatározása a XIII. kerületi önkormányzat Sportkoncepciójának fő célkitűzése, amely a következő évekre irányt ad a megvalósításhoz. A kerület vezetése hiszi, hogy a városrész sportjában rejlő értékek megőrizhetők és gazdagíthatók, az egyetemes magyar sportstratégia céljai megvalósulhatnak, s a lakosságának mind szélesebb köre számára lehetővé válhat az egészséges, mozgás-gazdag életmód.

Kiemelt figyelmet biztosít a XIII. kerületi önkormányzat:

  • a gyermek- és ifjúsági sport fejlesztésére, megszilárdítására
  • utánpótlás nevelés tehetségkutatásra, tehetséggondozásra
  • az érintett gyermekeknek gyógytestnevelés biztosítására
  • a fogyatékkal élők sportjának kiszélesítésére
  • a sportlétesítmények gazdaságosabb kihasználására
  • a mindennapos testmozgás megvalósulásának elősegítésére az oktatási intézményekben
  • a kerületben élők tudatának formálására, hogy igényük legyen egészségük megóvása érdekében az aktív mozgásra
  • a sport legyen minden kerületi lakos szenvedélye
  • aki sportolni szeretne, találja meg a lehetőségek széles választékából a számára legmegfelelőbbet
  • a sportlétesítmények állandó fejlesztésére és a sportolni vágyók számára a minél jobb hozzáférés biztosítására

A XIII. kerületi önkormányzat számos eszközzel aktívan segíti a sporttevékenységeket. Szervezi az óvodások úszó- és játékos testtartásjavító, küzdősport-, labdás előkészítő foglalkozásait.

Rendszeresen megvizsgálja az önkormányzat az óvodákban a gyógytestnevelés szükségességét. Amennyiben azt tapasztalja, hogy van rá igény, akkor a foglalkozásokhoz helyszínt és foglalkozásvezetőt biztosít. Emellett évente gondoskodik az óvodai testnevelési eszközök pótlásáról.

A mindenkori anyagi kondícióknak megfelelően folytatódik a tornatermek, sportudvarok felújítási programja a XIII. kerületben.

Fontosnak tartja a városvezetés, hogy biztosítsa a testnevelés tantárgyhoz szükséges eszközöket, szükség esetén azok pótlását.

Nagy hangsúlyt helyez a XIII. kerületi önkormányzat a sokoldalú képességfejlesztésre, s ennek érdekében megfelelő számban kihelyezett testnevelés órákra nyílik mód az intézményeink óvodásai, iskolásai számára. Széles a paletta, úszásoktatás, vizes sportok, kajak-kenu, korcsolya, birkózás, cselgáncs egyaránt szerepel a kínálatban. Ráadásul igény és lehetőség szerint bővíti a sportági választékot az önkormányzat.

Keressük azokat a költségkímélő megoldásokat, amelyekkel tovább bővíthető a kiegészítő sportlétesítmények száma. Így egyebek között eddig kihasználatlan helyiségek átalakítása kondicionáló, illetve fitness teremmé.

A XIII. kerületben élő gyermekek számára fontos lehetőség, hogy a nyári szünidőben szervezett keretek között biztosít az önkormányzat sportprogramokat a nyári táborokban. Emellett támogatja a tanulók téli és nyári sportcélú táboroztatását.

Mindemellett biztosítja a kerületi diáksport versenyrendszer színvonalas működésének technikai és pénzügyi feltételeit. Évente kiírja és anyagilag támogatja a Jó tanuló, jó sportoló kitüntető címet, jutalmazza a kerület kiváló ifjúsági sportolóit, valamint a diákolimpián kiemelkedő eredményt elért tanulókat, a felkészítő testnevelőket, edzőket.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj