XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2011/01/31/a-lakossag-erdekeit-szem-elott-tartva-dontott-a-kepviselotestulet-a-fogaszati-alapellatas-praxisba-adasarol/

Témák A-Z

A lakosság érdekeit szem előtt tartva döntött a képviselőtestület a fogászati alapellátás praxisba adásáról

ARCHÍV | 2011. január 31. - Frissítve Egészségügyi hírek

– A fogászat – benne a fogorvosok és a szakasszisztensek – munkáját vizsgálva megállapítottuk, hogy csökkent a teljesítmény, illetve az ellátott betegek száma. Ugyanakkor több lett a panasz, főleg a rendelőben való hosszú várakozási időre. Érkeztek negatív észrevételek a munka minőségére és a páciensekkel való kommunikáció hangnemére is.

        Az összesen huszonkét – tizennégy felnőtt és nyolc gyermekfogorvosi – alkalmazotti státuszból állt a fogászat, ez idő szerint jelentkezők hiányában tíz betöltetlen állás hellyel küzdöttünk,  annak ellenére, hogy minden lehetőt megtettünk azok feltöltése érdekében. Részben ezért, vagyis a szakemberhiány miatt kellett a betegeknek sokat várni.

        Most a fogorvosaink átlagéletkora 59 év, többségük nyugdíj mellett dolgozik. A fogorvosi alapellátás jogszabályi háttere megegyezik a háziorvosokéval. Különbség csupán abban van, hogy a fogászati ellátást csak részben finanszírozza a társadalombiztosítás. A mi mai gyakorlatunk szinte már egyedülálló az országban. Másutt – a fővárosban és vidéken egyaránt – privatizált fogorvosok működnek területi ellátási kötelezettséggel, vagyis ugyanúgy kötelezően ellátják a körzetükbe tartozó betegeket, ahogy a háziorvosok teszik, mindannyiunk legnagyobb megelégedésére.

– Az önkormányzat képviselőtestületének tavaly novemberi határozata szerint ez év április elsejétől privatizált formában működik majd a fogászati alapellátás. A fogorvosok a továbbiakban nem alkalmazottként, hanem egyéni vállalkozóként fognak dolgozni úgy, hogy területi ellátási kötelezettségük lesz. Ez azt jelenti, hogy a körzetükbe tartozó betegeket kötelesek ellátni.

A betegek számára továbbra is biztosítva lesz a fogorvos-választás. A fogorvos tehát szabad kapacitása terhére vállalhatja körzeten vagy akár kerületen kívüliek kezelését is, de ez nem mehet a körzethez tartozó betegek ellátásának rovására. A fogorvosi körzetek kialakítása már évekkel ezelőtt megtörtént, a körzethatárok az Egészségügyi Szolgálat honlapján is megtalálhatóak.

        A jelenleg alkalmazottként dolgozó fogorvosok számára felajánlottuk a tb-vel való szerződéskötést, de két gyermekfogorvos kivételével nem kívántak élni a lehetőséggel. Ezért a praxisokat több helyen is meghirdettük, a pályázatok beadásának határideje 2011. február 10. A  pályázat elbírálása után az önkormányzat térítés nélkül adja a nyerteseknek a fogászati praxis működtetési jogát. Azt várjuk, hogy fiatalabb fogorvosi kar alakul ki, amelynek tagjai a körzetük agilis és megbízható gazdáivá válnak.

– A rendelés helye nem változik, továbbra is az eddig megszokott helyen fogadják a fogászatra érkezőket. A változások nem érintik a – nem az alap-, hanem a járóbeteg szakellátás körébe tartozó – fogszabályozó és szájsebészeti rendelést. A továbbiakban is elérhető lesz az eddig is térítéses panorámaröntgen. A díjakat a piac fogja szabályozni. Aki túl drágán dolgozik, azt kockáztatja, hogy elpártolnak tőle a betegek. Márpedig ebben a rendszerben ez nem érdeke az orvosnak, hiszen a bevétele a páciensek számától is függ. Az önkormányzati támogatás a szociális rászorultak részére ezen a téren is megmaradt.

      A fogorvosok a lakosságszám utáni fix díjon kívül a teljesítményük után kapnak térítést a társadalombiztosítástól. Ezek a privatizált fogorvosok ugyanis – a magánorvosokkal ellentétben – finanszírozási szerződést kötnek a tb-vel. Nem kérhetnek pénzt a betegtől azokért a kezelésekért, amelyeket a tb részben vagy egészben térít, csupán a részben térített ellátások kiegészítéséért, illetve a tb által nem finanszírozott ellátásokért. 

        Az önkormányzat az áprilistól életbe lépő változásoktól azt várja, hogy a kerületi lakosok számára az eddigieknél megbízhatóbb, a betegek teljes megelégedésére szolgáló fogászati ellátás valósuljon meg.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj