XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2010/09/30/ketszaz-uj-ovodai-ferohely-a-xiii-keruletben/

Témák A-Z

Kétszáz új óvodai férőhely a XIII. kerületben

ARCHÍV | 2010. szeptember 30. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Az Üteg utca 30 alatti épületegyüttesben 1974-ben az Országbíró lakótelep járulékos beruházásaként létesült a nyolc csoportos, kétszáz férőhelyes óvoda. Azt követően az épületet bővítették, ahol gimnázium,majd főiskola működött. dr. TóthJózsef polgármester, országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a XIII. kerületben a gyermeklétszám fokozatosan emelkedik és az önkormányzat folyamatosan figyelemmel kiséri  a gyermekek létszámának alakulását, ez a tényező tette szükségessé az épület visszaalakítását.

Fontos szempont volt, hogy funkcionálisan jól működő, világos és vidám terek jöjjenek létre a legegyszerűbb megoldások alkalmazásával, a legszükségesebb szerkezeti átalakítással, megtartandó, tágas, kétszintes közlekedő-aulatérrel
. Az átalakításra az épület eredeti tervezői, Lukács István és Vikár András kaptak megbízást.

Kautzky Lászlóné az Egyesített Óvoda igazgatója megköszönte a fenntartó önkormányzatnak az újabb tagóvoda felépítését. Emlékezett arra az időszakra, amikor a gyermeklétszám csökkenése miatt be kellett zárni intézményt, most pedig örömét fejezte ki, hogy a hétfői szülőkkel közösen rendezett „kakaó partival” birtokba veszik a 17. kisdedóvót. Ígéretet tett, hogy vidám, felszabadult, jól felkészített gyermekeket adnak az iskoláknak.

A központi térből a négy-négy foglalkoztató egy köztes gyermeköltöző zónán keresztül közelíthető meg, ahol a gyermekmosdók, illetve két foglalkoztatóként külön tároló is helyet kapott. Az öltöző zóna kialakítása elválasztja az aulateret és a foglalkoztatókat, lehetővé téve a nyugodt foglalkozásokat. A földszinti foglalkoztatók az új teraszajtók által közvetlen kapcsolatban vannak a kerttel.

A földszinten kapott helyet az új, négyszáz adagos melegítőkonyha
, amely a későbbi bővítéskor is elegendő kiszolgálást biztosít. A konyhához tartozik az emeleten lévő tálaló, amit új étellift segítségével lehet kiszolgálni. Az emeletre került az orvosi szoba és az elkülönítő. A mozgásukban korlátozottak számára az épületbe való bejutás (Országbíró utcai bejárattal) és a földszinten az akadálymentes közlekedés biztosított.

A hátsó kertben egy 1,2 m széles kiselemes térkővel burkolt kerti út épült, melyen a gyerekek körbe tudnak biciklizni, kismotorozni. Erre az utacskára fűzték fel az egyes játszóhelyeket és a mintegy száz négyzetméter alapterületű gumiburkolatú sportpályát. A többi játszóhelyet sövénnyel választották el. A sportpálya mellé, a kert hátsó részébe gumiburkolatra elhelyezett fészekhinta került.

A kerti út által körülölelt nagyobb méretű homokburkolaton kombinált, csúszdás mászóvár került elhelyezésre. További két beépített szitás homokozó az Üteg utcai oldalon lévő kertrészbe került. A füvesítés 2400 m2 területen gyepszőnyeggel lett megoldva. A teljes kertfelület a most kiépített automata öntözőrendszerrel locsolható.

A beruházás költsége 315 millió forint, a további fejlesztés és bővítés teljes költsége elérte a 700 millió forintot.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj