XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2010/06/25/sikeres-a-maig-egyedulallo-gyermek-egeszsegmegorzo-szuroprogram-a-xiii-keruletben/

Témák A-Z

Sikeres a máig egyedülálló gyermek egészségmegőrző szűrőprogram a XIII. kerületben

ARCHÍV | 2010. június 25. - Frissítve Egészségügyi hírek

A szűrőprogram nem tudományos kísérlet, hanem korrekt, a sikerélményt biztosító sportágválasztásra, pályaorientációra, életmód változtatásra, a szükséges orvosi beavatkozásra orientáló program. A szakmai feladatokat az éves megállapodások alapján a BHSE Terheléstani Laboratórium Kft. végzi , aki a felnőtt, profi versenyzők felmérésével is foglalkozik .

A program több elemből áll.

  • Testalkati (antropometriás) szűrés 24 féle testméreti adat rögzítését és számítógépes feldolgozását jelenti.
  • Terhelésélettani (spiroergometriás) szűrés egy vizsgálat, ahol az egyén teherbíró képességét, állóképességét, a fizikális állapotát vizsgálják. Az állóképességet, erőt, gyorsaságot, a sporthoz szükséges speciális képességeket vizsgáló módszerek hozzájárulnak, hogy a gyermek a genetikailag meghatározott lehetőségein belül optimális élettani állapotban tudjon sikerélményt kapni.

A gyermekek megoszlása testalkattípusuk szerint:

  • nyúlánk 25,43% (a fiúk 20,79%, lányok 30,64%),
  • atletikus 62,08% (fiúk 67,40 %, lányok 56,13%),
  • hízásra hajlamos csoport 12,48% (fiúk 11,82 %, lányok 13,23%). A megvizsgált gyerekek közül soknál tapasztaltunk súlytöbbletet. A fiúk 30%-ának van minimum 3 kg többletsúlya, míg a lányok 15%-a rendelkezett legalább ekkora súlytöbblettel.

A programhoz kapcsolódó „Életmód-életvezetés” program során az elmúlt évben a szülőkkel együtt hat iskolából összesen hetvenhét fő vesz részt. Mérések, táplálkozási napló és kérdőív alapján történik a gyermekek vizsgálata, melyek alapján egyénre szabottan kap tanácsot az életmódbeli változtatásokra, melyeket csoportos foglalkozások keretein belül próbál a program tartós szokássá, életvitellé alakítani.

A kiszűrt gyermekekkel való érdemi foglalkozást, a speciális torna és úszófoglalkozások szervezése, a problémás gyermekek bekapcsolása jelenti. A komolyabb egészségügyi problémával rendelkező gyerekeket szakorvosi vizsgálatra utalják. További elem az ajánlott sportágválasztás, a rendszeres testedzésre, a helyes táplálkozásra ösztönzés.

A 2009-2010-es tanévben nyolc iskola vállalta, hogy a Egészségügyi-szűrő program során a túlsúlyos tanulóknak fogyást elősegítő „duci torna” foglalkozásokat tart. Az iskolákban a különböző napokon tartott foglalkozásokon 10 testnevelő tanár vezetésével összesen 350 fő vett részt.

A középsúlyos értelmi és halmozottan sérült gyermekek úszását a Radnóti Miklós utcai Tanuszodában szervezi. Egy csoportban átlagosan 20-25 gyermek vesz részt. További foglalkozások a Nővér utcai Tanuszodában zajlanak, amelyen váltakozó rendszerességgel 30-32 fő vett részt.

Az oktatási intézmények több oldalról is érdekeltek a program sikeres megvalósításában. Az eddigi tapasztalatok szerint minden intézmény nagy aktivitással végezte a szűrésekkel kapcsolatos operatív feladatok végrehajtását. A program teljes körű szervezésére minden évben elegendő nagyságrendű fedezet áll rendelkezésre, melyre az önkormányzat évi 3-8 millió forintot különít el.

A szűrővizsgálatok hasznosságát bizonyítja, hogy a gyermek úgy érzi foglalkoznak az egészségével, így tudatosul benne az egészség értéke. Folyamatos és több irányból érkező ráhatással orientálható az egészsége megőrzésére, a káros hatások elkerülésére. A szülő újabb információhoz jut a gyermeke jelenlegi állapotáról és vártható adottságairól (testméret, alkattípus, hajlamok) és így még időben megteheti a megfelelő lépéseket. Segítséget kap a továbbhaladáshoz (életmódváltás, sportágváltás, speciális úszás-torna), maga is aktív résztvevője lesz a program családban történő további folytatásnak.

Az iskola vezetése tényszerűen érzékelve a vizsgált gyermekek mutatóit (sok túlsúlyos gyermek, kevés sportoló, gyenge élettani adatok) ráirányíthatja a figyelmet a pedagógiai-szakmai hangsúlyváltásokra, illetve új nevelési-oktatási elemek beállítására. A gyermekről képet nyer a testnevelő, az edző, s így elvárható az egyénre szabott terhelés kialakítása. A kerületi sportegyesületek részére előny, hogy a gyermek terhelhetősége, általános fizikai állapota, jövőben vártható testméretei jól felhasználhatók a sportágválasztásnál (váltásnál) az edzésterhelés mértékénél, adagolásánál. Kellő figyelemmel elkerülhető az elhízás, és a később kialakuló mozgásszervi és keringési problémák is.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj