XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2010/05/14/kerekpart-kolcsonozhetnek-teritesmentesen-a-keruletiek/

Témák A-Z

Kerékpárt kölcsönözhetnek térítésmentesen a kerületiek

ARCHÍV | 2010. május 14. - Frissítve Közlekedési, parkolási hírek

Sikeresnek bizonyult a XIII. kerületi önkormányzat kezdeményezése, amelynek során térítésmentes kerékpárkölcsönzést tesz lehetővé a kerületi lakosok számára a helyhatóság. Tavaly ősszel helyezték üzembe a bicikliket a HÍD Családsegítő Központ épületében, s már akkor látszott, hogy kedvező a fogadtatása az önkormányzat szolgáltatásának.

Nagy az érdeklődés az ingyenesen használható kerékpárok iránt

A téli szünetet követően megkezdődött az első teljes szezon a kerületi kerékpárkölcsönzésben, s a tapasztalatok szerint folyamatos az érdeklődés a járművek iránt. A XIII. kerületiek élnek a lehetőséggel, s szívesen használják a környezetkímélő közlekedés és az aktív kikapcsolódás ezen eszközeit. A várakozások szerint a nyári szünet tovább növeli majd a kölcsönzési kedvet, s minden bizonnyal kihasználják majd a kedvező lehetőséget a kerületiek.

Összesen 24 kerékpár – köztük 19 férfi felnőtt és öt gyermekkerékpár – áll rendelkezésre e célra, amelyek a HÍD Családsegítő Központban vehetők át a Visegrádi utca 111-ben. (A bejárat a Zsilip utca felől van.)

A tavaszi időszakban már meghosszabbított időszakra kölcsönözhetik a bicikliket a lakosok, s ennek köszönhetően egy hétig kerekezhetnek mindenféle anyagi kötelezettség nélkül. Akinek azonban ez nem bizonyul elegendőnek, az az egy hét elteltével jelezheti hosszabbítási szándékát, s amennyiben nincsenek várakozók, akkor továbbra is maradhat nála a kölcsönkerékpár. A kerületben élőknek ez esetben sem kell fizetniük.

Mindössze személyi igazolványukra van szükség, illetve a lakcímkártyára annak igazolására, hogy Angyalföldön, Újlipótvárosban vagy Vizafogón laknak. Emellett biztosítékot kell adniuk a kölcsönvevőknek, amelynek két formája lehetséges: egyfelől útlevelét vagy jogosítványát helyezi letétbe az igénylő, másfelől választhatja azt a lehetőségként, hogy 5 ezer forintot hagy a családsegítő központban a kölcsönzés idejére. Ezt természetesen a jármű visszaszolgáltatásakor visszakapja.

A kerékpárok teljesen felszerelten vehetők át

A kerékpárokat hetente két alkalommal lehet átvenni és visszaadni: hétfőnként reggel 8 és este 6 óra, és csütörtökönként reggel 8 óra és délután fél 5 között.

A kétkerekűeket teljesen felszerelt állapotban, védősisakkal, mellénnyel és kerékpárzárral kiegészítve adják át átmeneti használóinak. A kölcsönzés kezdetén átnézik a járműveket, hogy minden rendben van-e rajtuk, s ezt rögzítik is a térítésmentes bérletről írt megállapodásban. A visszavételkor szintén átvizsgálják a biciklit, s amennyiben szervizelésre van szükség, akkor azt a használónak ki kell fizetnie. Ennek összegét a környékbeli szervízek árlistája alapján határozták meg.

A kölcsönözhető kerékpárok számára vonatkozóan nincs korlátozás, tehát egy négytagú család nyugodtan számíthat arra, hogy valamennyi tagja kölcsönzött kerékpárral közlekedhet, amennyiben nem foglaltak a bérjárgányok.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj