XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/08/17/ujabb-onkormanyzati-passzivhazat-adtak-angyalfoldon/

Témák A-Z

Újabb önkormányzati passzívházat adtak át Angyalföldön

ARCHÍV | 2018. augusztus 17. - Frissítve Lendületben a XIII. Kerület

Augusztus 17-én, ünnepi keretek között adta át dr. Tóth József polgármester a XIII. kerületi Kartács utca 14. szám alatt, önkormányzati beruházásban épült, 23 új bérlakást tartalmazó passzívház lakóépületet. Az eseményen megjelent az önkormányzat képviselő-testületének több tagja, az önkormányzati intézmények, a beruházó XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt., a tervező Céh Kft., a kivitelező FK Raszter Zrt., és a sajtó képviselői is.

 

Az egybegyűlteket dr. Palatka Lívia, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatója üdvözölte, majd Dr. Tóth József polgármester osztotta meg a jelenlévőkkel ünnepi gondolatait. Bevezetőjében hangsúlyozta, hogy az önkormányzat komplex ingatlanfejlesztési programja négy elemből áll. –Tíz éves felújítási programunk mellett szanálási, fecskeházi, és új lakásépítési programmal is rendelkezünk – mondotta a polgármester. –A szanálási programnak köszönhetően 8oo-ról 11 darabra csökkent kerületünkben a szükséglakások száma, önkormányzati beruházásban az elmúlt 18 esztendő alatt összesen 599 lakást építettünk. Ez országosan egyedülálló teljesítmény, amihez mindenek előtt koncepcióra, bátorságra, következetességre, megfelelő beruházóra és gondosan kiválasztott kivitelezőkre volt szükség. Önkormányzatunk elkötelezett a korszerű és környezetbarát energetikai megoldások mellett.

A Kartács utcai beruházás, amelynek költsége 961 millió forint volt, megfelel a passzívház kritériumainak. A lakások közül 2 A+, 21 A++ minősítésű. Az épület megfelel a passzívház kritériumainak. Fűtése levegő-víz hőszivattyús rendszerrel, a melegvíz-ellátása központi kondenzációs gázkazánnal működik, amely indokolt esetben a fűtésre is rásegít. A fűtővíz alacsony hőmérsékletű, ezért a hőleadás mennyezet- és padlófűtésen keresztül történik, amit termosztátokkal lehet szabályozni az igényeknek megfelelően. A lakásoknak egyedi a szellőző berendezésük; a friss levegő befújásával és a használt elszívásával a friss levegő állandóan biztosított a lakásokban.

Minden lakás közműfogyasztása egyedi méréssel történik. A házban épületfelügyeleti távriasztásra alkalmas berendezés,  és épületautomatikai rendszer működik.

A most átadott ötemeletes lakóépület 23 lakása jellemzően egy- és kétszobás. Minimális alapterületük minden esetben meghaladja a 35 négyzetmétert: átlagos alapterületük 40-50 négyzetméter. Minden lakásban van külön konyha- és étkezőhelyiség. Az első emeleten 2 lakást mozgáskorlátozottak részére alakítottak ki. Az épület teljesen akadálymentesített, a lépcsőházi lifttel a pince és az ötödik emelet között lehet közlekedni. A pinceszinten, a mélygarázsban, illetve a földszinten – a lakásszámnak megfelelően – 23 gépkocsi-beálló van.

Az udvar teljesen parkosított, játszótérrel – homokozó, rugós játékok, játszóvár, asztalitenisz asztal – felszerelt. A területen több fát, bokrot és lágyszárú növényt ültettek, a tetőteraszokra dézsás növények kerültek. Az udvaron egy 30 m magas nyárfát is sikerült megóvni a kivitelezés során. Ünnepi berszédét követően dr. Tóth József átadta az egyik lakás kulcsát a sikeres pályázók egyikének, egy kétgyermekes kerületi családnak.

Az építkezés a Kartács utca – Csata utca – Gömb utca – Üteg utca által határolt tömb közbenső telkén 2016 novemberében kezdődött és 2018. április közepéig tartott. Ennek során 3100 köbméter földet mozgattak meg, 1630 köbméter (közel 3800 tonna) betont, 180 tonna betonacélt és 1200 km cölöpöt használtak fel. A kivitelezést közbeszerzési eljárás keretében az FK-RASZTER Zrt. végezte. Az építés költsége 961 millió forint volt.

Egyedülálló bérlakás-program a XIII. kerületben

A XIII. Kerületi Önkormányzat 2002-ben indította bérlakás-programját. Azóta 9 helyszínen  a most átadott lakásokkal együtt 599 lakást épített. A lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva az önkormányzat mintegy 1000 család lakhatását tette lehetővé idáig.

Az önkormányzat 2014-ben építette az első magyar, minősített, százlakásos passzívházat. A legnagyobb nemzetközi ingatlanszövetség, a FIABCI Nívódíjával világszínvonalúnak ismerte el ezt a beruházást. A környezettudatos technológiájú vállalkozás máig úttörőnek számít a budapesti és a magyar lakáspiacon is.

A Kartács utcai lakáspályázat

Az önkormányzat pályázatot írt ki az új ház lakásaira. A lakóépületben 2 akadálymentesített lakást hirdettek meg, továbbá 4 lakást fecskeházi  konstrukcióban hasznosítanak.

A bérlakás leadásának feltételével meghirdetett 18 lakásra 51 pályázat érkezett. A fecskeházi konstrukcióban meghirdetett 4 egyszobás lakásra összesen 33 pályázatot regisztráltak. A fecskeházi lakásokat maximum 8 évre igényelhetik olyan 35 év alatti fiatal házasok, illetve élettársak, akik közül az egyik nem töltötte be a 30. életévét, s vállalni tudják a havi minimum 40.000 Ft lakás előtakarékosság fizetését.

Akadálymentesített lakásra olyan személy pályázhatott, aki, vagy a vele együtt költöző személy mozgásszervi fogyatékosságban szenved, amelynek következtében a helyváltoztatás alsó végtagprotézis vagy kerekesszék használatát igényli.

A nyertes pályázók megkötötték a bérleti szerződést, összesen 21 lakásra. Az egyik akadálymentesített lakásra nem érkezett érvényes pályázat, ezt újból kiírja az önkormányzat.

A passszívház kritériumoknak is megfelelő Kartács utca 14. bérház lakásainak fizetendő bérleti díja 2018-ban 867 Ft/m²/hó+ÁFA, a fecskelakások bérleti díja 467 Ft/m2/hó+ÁFA; ezt kompenzálja az energetikailag környezetbarát kivitelezés, amely a rendkívül alacsony rezsiköltségekben mutatkozik meg.

Folyamatban lévő bérlakás-építési beruházások a XIII. kerületben

Klapka Szolgáltatóház (Klapka utca 17.) – 33 lakás

A Klapka Szolgáltatóház a Róbert Károly körút – Lehel út – Váci út – Dózsa György út által határolt terület mértani középpontjában helyezkedik el, a Kassák Lajos utca – a Klapka utca – a Tüzér utca és a Pattantyús utca által határolt területen.

Az épületben 33 lakást alakítanak ki: 44, 60, 77, 90 négyzetméteres lakóegység-típusok kaptak helyet, ezekből a 77 négyzetméteresek két szinten helyezkednek el.

Az épület fűtési és melegvíz-energiáját távhő biztosítja, az épület hűtését VRV rendszer adja.

A Pattantyús utca – Tüzér utca menti parkfelületnek a szemközti zöldfelülettel való összekapcsolása jelentős, budapesti városszerkezetben is meghatározó méretű parkot eredményez.

A kivitelezés 2018. augusztus 31-én befejeződik. A lakások a beüzemelési időszakot követően várhatóan 2019 első negyedévében vehetők birtokba.

Jász utca 72. szám – 35 lakás

Az épületen belül jellemzően 35-40, 50-55 és 65-70 négyzetméter alapterületű 1-1,5-2 és 3 szobás összkomfortos lakások lesznek. 2 lakást itt is mozgáskorlátozottaknak terveznek. A közbeszerzési eljárás előkészítése megkezdődött.

Szent László út 66-68. – 60 lakás

A Szent László út 66-68. szám alatti önkormányzati telkeken – az előzetes szakvélemények alapján – 60 lakásos lakóépület és 62 db parkoló építhető.

Az építés engedélyezési és kiviteli terveinek elkészítésére a közbeszerzés 2018 harmadik negyedévében várható.

 

 

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj